A Audio and hi-fi forum. AudioBanter

Go Back   Home » AudioBanter forum » rec.audio » Pro Audio
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

Can't get system sounds through my Presonus 18/10



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old November 1st 19, 01:45 AM posted to rec.audio.pro
Tobiah
external usenet poster
 
Posts: 616
Default Can't get system sounds through my Presonus 18/10

I choose the Presonus outputs 1/2 as my system wide sound output
in the sound control panel in Windows 10. Reaper is working fine
and as expected with this interface. Now, when I try to get sound
out of my browser, as with youtube say, the videos play at strange
speeds or not at all and I get no sound. Oddly, if I open Reaper
(which I've so fare configured not to use outs 1/2) suddenly everything
works like gold in the browser. I can play youtube videos etc. and
the audio is fine. While something is playing however, if I close
Reaper, the sound from the browser stops and the videos go back to
undefined speeds.

What up?


Ads
  #2  
Old November 1st 19, 06:37 AM posted to rec.audio.pro
geoff
external usenet poster
 
Posts: 1,546
Default Can't get system sounds through my Presonus 18/10

On 1/11/2019 1:45 pm, Tobiah wrote:
> I choose the Presonus outputs 1/2 as my system wide sound output
> in the sound control panel in Windows 10.* Reaper is working fine
> and as expected with this interface.* Now, when I try to get sound
> out of my browser, as with youtube say, the videos play at strange
> speeds or not at all and I get no sound.* Oddly, if I open Reaper
> (which I've so fare configured not to use outs 1/2) suddenly everything
> works like gold in the browser.* I can play youtube videos etc. and
> the audio is fine.* While something is playing however, if I close
> Reaper, the sound from the browser stops and the videos go back to
> undefined speeds.
>
> What up?
>
>



You'll need a regularWindows device driver as well as the ASIO one which
Reaper is presumably accessing. Configure in Control Panel for your
Presonus device assuming it is visible there (ie the is Win driver).

geoff
  #3  
Old November 1st 19, 12:27 PM posted to rec.audio.pro
Mike Rivers[_2_]
external usenet poster
 
Posts: 2,078
Default Can't get system sounds through my Presonus 18/10

On 11/1/2019 1:37 AM, geoff wrote:
> You'll need a regularWindows device driver as well as the ASIO one which
> Reaper is presumably accessing. Configure in Control Panel for your
> Presonus device assuming it is visible there (ie the is* Win driver).


PreSonus provides their own ASIO driver so there should be no need to
use ASIO4ALL. I don't now anything about Windows 10 but a suitable
Windows driver should have been installed when running the PreSonus
setup - the same routine that gives you the interface's mixer control
panel.

Try re-running the PreSonus installation. Usually along the way, it asks
if you want to use this device (the 18/10) as the Windows sound device.
Your answer should be "yes."

For what my advice is worth, I've been beating an older (from around
2012) H-P laptop into submission with Windows 7 and have found that in
order to get the built-in audio hardware working right, including
working with ASIO4ALL, I had to delete the H-P audio driver and let
Windows discover the "new" hardware next time it rebooted, and install
the standard Microsoft driver.

This isn't your problem, sure, but there may be some related concepts.
You might try going to the Windows Device Manager, assuming there's
still one in Win10, look at the Sound section and remove whatever it
thinks it wants to use, then reboot. If that screws anything else up,
you can always re-run the PreSonus installer.


--
For a good time, call http://mikeriversaudio.wordpress.com
  #4  
Old November 2nd 19, 09:52 PM posted to rec.audio.pro
Phil W
external usenet poster
 
Posts: 135
Default Can't get system sounds through my Presonus 18/10

Mike Rivers:
> On 11/1/2019 1:37 AM, geoff wrote:
>> You'll need a regularWindows device driver as well as the ASIO one which
>> Reaper is presumably accessing. Configure in Control Panel for your
>> Presonus device assuming it is visible there (ie the is Win driver).

>
> PreSonus provides their own ASIO driver so there should be no need to use
> ASIO4ALL. I don't now anything about Windows 10 but a suitable Windows
> driver should have been installed when running the PreSonus setup - the
> same routine that gives you the interface's mixer control panel.


It´s pretty safe to assume, a Windows driver is there. Unfortunately, my
personal experience with various Presonus interfaces tells me, it´s also
pretty safe to assume, that at least one driver in the package is junk and
does not work as it should - either on Windows or the blessed holy grail
called MacOS X. The hardware may be okay, but beware of the software junk
that comes with it.

> Try re-running the PreSonus installation. Usually along the way, it asks
> if you want to use this device (the 18/10) as the Windows sound device.
> Your answer should be "yes."
>
> You might try going to the Windows Device Manager, assuming there's still
> one in Win10, look at the Sound section and remove whatever it thinks it
> wants to use, then reboot.


The device manager is still there, just like the old system control panel -
it´s just not as easy and directly accessible as before. Simply search for
"control panel" and it will show up as a result.

> If that screws anything else up, you can always re-run the PreSonus
> installer.


which probably screws itself up, leaving the desperate user in an endless
loop of retrying to do everything correctly but still not getting anywhere
near a usefully working system.

 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kreativ Sounds released SYN Minimoog V Sounds andreio Pro Audio 0 December 25th 10 08:28 AM
Kreativ Sounds updated ABYSS PRO-53 Sounds to 1.5 andreio Pro Audio 0 February 11th 09 11:15 AM
New Sound System in 1997 Jeep Wrangler / Sounds bad !!!!!!!!!! James Car Audio 2 May 2nd 08 09:03 PM
cheapo USB audio playback device for system sounds Kurt Albershardt Pro Audio 5 April 3rd 06 12:47 AM
Polk Monitor 5 Speaker System - sounds so good! Ken Drescher Marketplace 2 April 2nd 04 07:07 AM


All times are GMT +1. The time now is 06:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2019 AudioBanter.
The comments are property of their posters.